Hou je spoeltafel in topconditie: roestvrij staal

Je hebt gekozen voor een tijdloze roestvrijstalen spoeltafel van Franke. Goede keuze, maar hoe hou je die nu in topconditie? Ook al is RVS erg onderhoudsvriendelijk, we geven je toch graag wat tips.

Dagelijks onderhoud

Als je je spoeltafel gebruikt hebt, wat dagelijks is in de meeste huishoudens, maak hem dan even schoon met je doorsnee detergent en een vaatdoek. Naspoelen met water en droogwrijven met een zachte doek voorkomt strepen en vlekken bij het opdrogen. 

Als je een spons wil gebruiken, let dan op met nieuwe cellulosesponzen. Deze bevatten namelijk een stof (chloride-ionen) om de spons zacht te houden voor het eerste gebruik, die echter het roestvrij staal kan aantasten. Goed uitspoelen voor je hem gaat gebruiken dus!

Grondig schoonmaken

Krijgt je keuken wekelijks (of vaker) een grondige poetsbeurt? Dan wil je de spoeltafel misschien ook wat grondiger reinigen. Gebruik dan zéker geen metalen schuursponzen of –doekjes. Deze kunnen strepen veroorzaken op het oppervlak. Een microvezel doek en een product speciaal om roestvrij staal mee te reinigen volstaat. Let er ook op dat je met de satijnrichting in het materiaal mee wrijft.

Gebruik zeker nooit bleekmiddel, zoutzuur of producten voor het onderhoud van natuursteen: deze kunnen de structuur van het inox aantasten en zo blijvende vlekken of roest veroorzaken. Zelfs als deze producten onder de wasbak worden bewaard, kunnen door verdamping deze fenomenen, of nog erger: corrosie, ontstaan.

Eerste hulp bij vlekken

Heb je toch vlekken in je RVS spoeltafel? Hier een korte SOS-lijst om ze snel én goed op te lossen!

 • Roestvlekken (bv. van een blikje of gereedschap)
  Met een vochtige doek en reinigingscrème voor inox over het oppervlak wrijven.
 • Vingerafdrukken
  Met een zacht reinigingsmiddel, detergent of reinigingsmiddel voor ramen en een microvezel doek even wrijven.
 • Thee- of koffievlekken
  De vlek(ken) bedekken met een oplossing van zuiveringszout en water. Na een kwartier goed afspoelen met zuiver water en afdrogen met een zachte doek.
 • Kalkaanslag
  Maak een oplossing van warm water met 1/4de azijn en dit inwrijven met een spons (synthetisch) met de satijnrichting mee. Overvloedig afspoelen en nadrogen met een zachte doek. Voor een beter resultaat kan je ook onze ontkalker ‘Marathon’, speciaal ontwikkeld voor onze spoeltafels, gebruiken.
 • Heet vet
  Om spatjes van heet vet schoon te maken, raden wij onze reinigingscrème speciaal voor roestvrij staal aan, of gedenatureerde alcohol.

Zo heeft jouw roestvrijstalen spoeltafel een lang, schoon leven!

Heb je vragen of wens je meer informatie? Contacteer ons hier.

Franke Spoeltafel Hydros

Wist je dat...

Franke je een zorgeloos leven biedt?

Daarom geven we 5 jaar garantie op gekleurde spoeltafels, kranen en dampkappen.
Bij onze RVS spoeltafels kan je zelfs op 10 jaar garantie rekenen.

Meer over de garantie ›

Volg Franke!