Een keukeneiland als eyecatcher in je keuken

Ook zo gek op een keukeneiland? We geven je geen ongelijk! Maar dan stelt zich de hamvraag: ‘kies ik voor een spoeleiland of net een kookeiland’? Geen nood, wij leggen beide opties naast elkaar en gidsen je door het proces heen!

Voordelen van een keukeneiland

Een keukeneiland is niet alleen een lust voor het oog, het biedt ook tal van voordelen. Denk maar aan:

  • Keuken en woonkamer vormen een geheel: kies je voor een keukeneiland in een open keuken, kan je tijdens het koken in contact blijven met je gezin dat in de woonkamer vertoeft.
  • Meer werkruimte en kastruimte: een keukeneiland biedt extra plaats om je gerechtjes voor te bereiden en je keukengerei op te bergen in de kasten.
  • Ook als bar te gebruiken: aan een keukeneiland kan je ook enkele barkrukjes bijschuiven. Plots wordt jouw keukeneiland een gezellige eet- en drinkplek!  

Wedden dat koken dankzij een keukeneiland een aangename gelegenheid wordt?  

Een kookeiland of spoeleiland

Waarom kiezen voor een kookeiland?

Mythos Hob Extractor bij kookeiland

Wie een open keuken heeft, zal met een kookeiland ongetwijfeld zijn slag slaan. Laten we vooral niet uit het oog verliezen dat de kookplaat een ware eyecatcher is. Natuurlijk mag je dan ook de dampkap niet vergeten. Goed nieuws: met Franke’s ‘Kitchen Systems’ verzekeren we je van een mooi afgewerkt geheel! Zo is bijvoorbeeld de Mythos Hob Extractor een tabletdampkap die gemonteerd wordt tussen 2 inductievlakken.

Inbouwgroep Galaxy bij kookeiland

Sommige mensen vinden het voordelig dat er geen eilanddampkap nodig is bij een spoeleiland. Want in sommige scenario’s komt die ‘gigantisch’ over en verkleint het de ruimte. Wil je liever niet zo’n storende factor, maar toch een kookeiland, dan raden we aan te werken met een inbouwgroep dampkap. Vrij gezichtsveld verzekerd! 

Waarom kiezen voor een spoeleiland?

Centinox kraan bij spoeleiland

Ook het spoeleiland wint aan populariteit bij de Belgische consument. In principe gaat het om hetzelfde als een kookeiland. Alleen is er dan een spoelbak geïntegreerd in plaats van de kookplaat. Op die manier verkrijg je een naadloos geheel in je keuken. Dat kun je dan weer ideaal afwerken met een prachtige Centinox-kraan! Want vergeet niet, hier is het de keukenkraan die de look & feel bepaalt. 

Of een spoeleiland in jouw situatie haalbaar is? Ga daarvoor na of de leidingen en de afvoer makkelijk te verplaatsen zijn. Is het antwoord ‘ja’, dan is een spoeleiland altijd mogelijk. Belangrijk: weet wel dat je bij nieuwbouw vooraf de nodige buizen kan voorzien, wat bij renovatie weer een grotere uitdaging is. Onze tip? Praat erover met je keukenspecialist!

Hoe groot moet een keukeneiland zijn?

Misschien vraag je je af met welke afmetingen je rekening moet houden. Ons advies: houd rekening met een minimale maat van 180 cm breed en 90 cm diep als leidraad. Daarbij veronderstellen we dat de spoelbak of kookplaat zich in het midden van het eiland bevindt. Natuurlijk beseffen we dat de afmetingen vooral afhangen van de beschikbare ruimte in jouw keuken. Daarom is het verstandig eerst bij een keukenspecialist langs te gaan!

Interesse in een Franke dampkap, kraan of spoelbak?

Lees ook:

 

Franke Spoeltafel Hydros

Wist je dat...

Franke je een zorgeloos leven biedt?

Daarom geven we 5 jaar garantie op gekleurde spoeltafels, kranen en dampkappen.
Bij onze RVS spoeltafels kan je zelfs op 10 jaar garantie rekenen.

Meer over de garantie ›

Volg Franke!